Geoclube – Associacao Juvenil De Ciencia Natureza e Aventura

Geoclube jest stowarzyszeniem młodzieżowym założonym w 2000 roku przez grupę nauczycieli i uczniów z liceum w Gondomarze.

Główym celem stowarzyszenia jest wspieranie aktywnego uczestnictwa i zaangażowania młodych ludzi w proces decyzyjny dotyczący ich edukacji i przyszłości. Co więcej, Geoclube ma na celu stworzenie możliwości dla młodych ludzi by być zainteresowanym, aktywnym i mieć udział w sprawach bezpośrednio dotyczących ich przyszłości, takich jak edukacja, polityka, ekonomia, problemy społeczne oraz kwestie związane ze środowiskiem.

Główną grupą docelową są młodzi ludzie od lat 12 oraz młodzi dorośli do 35 roku życia. Również społeczność zaangażowana w system edukacji: rodzice, nauczyciele, wychowawcy, pracownicy socjalni i inni.

Pomimo tego, że biuro Geoclube znajdowało się w budynku liceum przez wiele lat, ostatnio przeniesiono siedzibę do większego biura w centrum miasta, gdzie można dotrzeć do większej liczby ludzi a także jest większe pomieszczenie na zajęcia jak warsztaty, szkolenia czy mentoring. Poprawiło to również zauważalność organizacji wśród młodych ludzi i ogólnie w społeczności lokalnej.

By zwiększyć efektywność pracy, nawiązaliśmy współpracę z lokalnymi, prywatnymi i publicznymi instytucjami jak:

• Agrupamento de Escolas nº1 de Gondomar – Liceum w Gondomar

• CINDOR – Szkoła Rzemiosła Biżuterii i Złota

• Câmara Municipal de Gondomar – Zarząd Miasta Gondomar;

• União de Freguesias de Gondomar, Valbom e Jovim - Parafia w Gondomar, Valbom e Jovim;

Dzięki współpracy z lokalnymi partnerami, zamierzamy poszerzyć zakres działań, promując zintegrowane podejście we współpracy ze wszystkimi instytucjami i społecznością, aby promować aktywne uczestnictwo i integrację młodzieży i dorosłych w społeczeństwie. Ten proces zwiększy motywację i pozytywne oczekiwania wśród młodzieży i dorosłych, co zapewni im pewność siebie niezbędną do dążenia do lepszej przyszłości i różnych możliwości zawodowych.

Dodatkowo, Geoclube uczestniczył i nadal bardzo aktywnie uczestniczy w kilku krajowych i międzynarodowych projektach Youth in Action oraz Erasmus+, dotyczących zaangażowania młodzieży, aktywnego obywatelstwa, demokracji, przedsiębiorczości, integracji społecznej i innych.

Jesteśmy również częścią dwóch międzynarodowych sieci:

• TDM2000 International Sardenia, Włochy;

• IDA - International Development Alliance, Rumunia.